Noorwegen 2020

Bildergebnis für foto noorse fjorden                                                       Bildergebnis für foto noorse fjorden

                                                       Bildergebnis für foto noorse landschap Bildergebnis für foto s noorwegen

Een 11-daagse motorvakantie naar Noorwegen

Noorwegen 2020 met The Friendly Bunch

11 tot 21 juni

Met zijn uitgestrekte hoogvlaktes, bergmeren, watervallen, bergen en diep uitgesneden fjorden, een aparte belevenis. Langs 18 verschillende wegen (Nasjonale Turistveger) is het landschap aangepast met uitzichtpunten voorzien van spectaculaire architectuur en kunst. De meeste van deze Norwegian Scenic Routes zijn in de reis opgenomen. Een bijzondere kans om een keer een deel van Europa te bezoeken waar je niet zo snel op eigen gelegenheid heen zal rijden.

1E DAG

Donderdag 11 juni. Vertrek naar Duitsland

Door het noorden van Duitsland langs Bremerhaven komen we bij de rivier de Elbe. Met de pont over naar Glückstadt en dan ben je al bijna bij het familie hotel in het centrum van Itzehoe met bar en restaurant.

2E DAG

Vrijdag 12 juni. Naar de Ferry in Hirtshals (ca. 430 km)

Over de snelweg of er om heen rijden we door Denemarken naar de ferry in Hirtshals. Om 20.00 uur zal deze nachtboot vertrekken voor een cruise van 18 uur via Stavanger naar Bergen in Noorwegen. De moderne, comfortabele boot is voorzien van een belastingvrije winkel en restaurants, cafés en bars met een brede selectie aan eten en drinken.

3E DAG

Zaterdag 13 juni. Bergen via Hardangerfjorden naar Ulvik (ca. 150 km)

Bij het wakker worden, vaar je al door het hartje van het fjordengebied en geniet je van het uitzicht. Om 12.30 uur komt de boot aan in het mooie Bergen. Bergen ligt tussen uit zee rijzende berghellingen en heeft een rijke historie als centrum van de handel met Europa. Als we de boot afrijden gaan we langs de kade met de kleurige houten huizen van hanzewijk Bryggen, voordat we Bergen uit rijden. Je maakt meteen kennis met de mooie natuur van Noorwegen door de prachtige weg te volgen, langs waterval Steindalsfossen(waar je onderdoor kan lopen) en de Hardangerfjorden, naar het Gjestehus in Ulvik.

4E DAG

Zondag 14 juni. Ulvik via Gaularfjell naar Floro (ca. 270 km)

Via de Tunsbergtunnel komen we in Voss. In Vangsnes steken we met de ferry het Sognefjord over naar Gragsvik. Het Sognefjord is de langste fjord ter wereld en de diepste. Daarna stevig omhoog de gevarieerde Gaularfjell op met veel watervallen, schitterende meren en stroomversnellingen in de naastliggende Gaular rivier. Langs de Fordefjord rijden we naar het hotel in Floro. Een rustig plaatsje aan het eind van een schiereiland vlakbij de zee.

5E DAG

Maandag 15 juni. Floro via Trollstiegen naar Molde (ca. 340 km)

We gaan verder naar het noorden. Over een smalle weg door een ruig gebied met meren en bossen komen we bij de ferry om de fjord over te steken naar Lote. Via Hellesylt naar Stranda voor een korte overtocht over de Storfjorden. Dan kom je op de weg naar de Trollstiegen die we nu naar het noorden rijden(woensdag naar het zuiden). Bovenop de pas is een bezoekerscentrum en kan je naar 2 mooie uitzichtpunten wandelen. De 11 haarspeldbochten en de schitterende watervallen maken dat je ogen te kort komt. Nog een ferry in Afarnes en door de Fannefjord tunnel onder de Noorse zee door naar het hotel in Molde voor 2 nachten.

6E DAG

Dinsdag 16 juni. Rondrit over o.a. de Atlantic Road (ca. 290 km)

Vandaag weer een plek om af te vinken. De roemruchte Atlanterhavsveien, of Atlantic Road, is een 8 kilometer lange weg, die je letterlijk door de Atlantische oceaan laat rijden. In totaal verbinden 8 bruggen verschillende eilanden met het Noorse vasteland. Het meest bijzonder van de 8 km lange Atlantische weg, is de bochtige Storseisundbrug. Er zijn verschillende uitzichtpunten om te stoppen. We rijden verder naar Kristiansund, de meest noordelijke punt van onze reis. Je kan terug naar Molde (dan is de rondrit 175 km) of verder om de Tingvollfjorden heen. Zeker de moeite waard met zijn mooie wegen en tunnels.

7E DAG

Woensdag 17 juni. Molde via de Trollstiegen naar Elveseter (ca. 300 km)

De koninginnenrit met de bekende Trollstiegen maar nu “de mooiste kant op” naar boven. Bij Andelsnes kom je op de weg naar de 20 km lange Trollstiegen met zijn elf haarspeld bochten en geweldige uitzicht. Op de weg naar het mooie Geiranger kom je over de bochtige Adelaarsweg met zijn uitzicht op het Geirangerfjord en op de waterval “Zeven zusters”. Een uitstapje over de mooie gravelweg (tolweg )naar het Dalsnibba plateau, met een geweldig uitzicht, zou ik niet overslaan. Door een vallei over de deels onverharde bergpas Strynefjellveg (1.139 meter) naar Lom. In Lom kan je nog een foto maken van de Stavkyrke voor je verder gaat naar het hotel aan de (volgens een motorblad) mooiste weg van Noorwegen de RV55.

8E DAG

Donderdag 18 juni. Elveseter via Sognefjellweg naar Ulvik (ca. 275 km)

De RV55 ofwel Sognefjellweg noemen ze de Koningin van de Noorse wegen. Hij loopt langs het hoogste gebergte van Noorwegen de Jotunheimen (tot 2.500 m). Het hoogste punt van de weg ligt op 1.434 meter en is daarmee de hoogste pasweg. We slaan linksaf naar de prachtige, prive tolweg Tindevegen en komen, na een stuk of 15 haarspeldbochten, uit bij Ardal. Na de Fodnestunnel van 6,6 km, kan je de 24,5 lange Laerdalstunnel nemen of de 45 km lange Sneeuwweg over de Aurlandsfjell. De tunnel is een belevenis maar de Sneeuwweg een topattractie. Je begint en eindigt op zeeniveau en daartussen klim je naar 1.300 meter met onderweg heel veel bochten, vergezichten en natuurlijk sneeuw. Na o.a. de Gudvangtunnel van 11,4 km maken we even een omweg over de prachtige Stalheimskleiva. Met zijn haarspeldbochten, stijgingspercentage van 20%, watervallen en uitzicht mag je deze niet missen.

In Ulvik gaan we weer naar het gezellige Gjestehus.

9E DAG

Vrijdag 19 juni. Ulvik naar Kristiansand(ca 400 km)

Ook deze weg behoort tot de Nasjonale Turistveger. Over de Hardangerbrug rijden we verder langs de Sorfjorden naar Odda. Dan via Haukeligrend naar Kristiansand.

Het hotel ligt in het centrum met restaurants (niet incl. diner) dicht bij de ferry naar Hirtshals.

10E DAG

Zaterdag 20 juni. Kristiansand naar Itzehoe (ca 470 km)

Vroeg ontbijten want de ferry van Kristiansand naar Hirtshals vertrekt om 8.00 uur.

De snelle boot doet er 3,5 uur over.  Over de snelweg rijden we door Denemarken, als je Noorwegen beleeft hebt is

Denemarken niet zo spectaculair meer natuurlijk

Wij kunnen een stuk van de “margeriten” route rijden naar het hotel in Itzehoe in Duitsland voor de laatste avond.

11E DAG

Zondag 21 juni.  Itzehoe naar huis

Helaas het einde van de groepsreis, wij gaan dan richting Friesland en ik weer naar de mooie Eifel

  groepsreis 11 tot 21 juni 2020

 • 11 dagen Noorwegen
 • 10 overnachtingen waarvan….
 • 1 overnachting op de ferry Hirtshals naar Bergen met ontbijt geen diner
 • 8 hotelovernachtingen op basis van halfpension (ontbijt +diner)
 • 1 hotelovernachting met ontbijt in Kristiansand geen diner
 • Prijzen op basis van 2 persoonskamer
 • Inclusief ferry Hirtshals – Bergen in 2 persoons hut op nachtboot met ontbijt
 • Inclusief ferry Kristiansand – Hirtshals
 • Routebeschrijving
 • Exclusief binnenlandse ferry’s, tolgelden en niet genoemde maaltijden
 • Min deelname 12 personen – max deelname 16 personen
 • Prijs € 1.399,-. p/p

DEELNEMERS

 1. Johan Greven – Leeuwarden
 2. Jitse v.d.Wal – Joure
 3. Auke Bandstra – Workum
 4. Greetje Hoff – Drachten
 5. Henk Hoff – Drachten
 6. Pietsje van der Meulen – Drachten
 7. Lourens van der Meulen – Drachten
 8. Gerard Sixma – Heerenveen
 9. Jaring de Wolff – Heerenveen
 10. Wiebe Koopmans – Workum
 11. Jouke Melchers – Koudum
 12. Rudi Agricola – Joure
 13. Henk van Noord – Wanderath
 14. Albert de Bruin – Augustinusgea

 

3 thoughts on “Noorwegen 2020

 1. Gerrit Atsma Reply

  It liket my wol wat….
  Ik wol wol mei..
  Saos altyd….
  Gerrit Atsma twellegea

 2. Henk Hoff Reply

  Hallo Henk,
  Het is alweer een tijdje geledenndst we mee zijn geweest met een reis.
  Noorwegen staat al lang op onze verlanglijst.
  Wij gaan heel graag mee!

  Groetjes van
  Henk en Greetje Hoff
  Drachten.

 3. gerard Sixma Reply

  Beste Henk, ik geef mij onder voorbehoud op, mijn maatje moet nog even thuis afstemmen. definitief eind januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *